Pretraži ovaj blog

13. tra 2013.

Kari čorba od slanutka i krompira



Sastojci:
  •  300 g slanutka
  • 4 krompira srednje veličine
  • 1 velika mrkva
  • 1 glavica crvenog luka srednje veličine
  • kari u prahu ili pasta (1 kašika srednje veličine)
  • mljevena chilli papričica (1 kašika srednje veličine)
  • sjemenke ćurekota (1-2 velike kašike)
  • suncokretovo ulje
  • morska sol
  • biber 
  • gustin (1 velika kašika) 

Priprema: 

Slanutak prije pripreme natopiti u mlaku vodu te ostaviti da prenoći. Sljedećeg dana skuhati slanutak u ekspres loncu (40-ak min).
Na malo suncokretovog ulja prodinstati sitno isječen luk, te kada postane staklast dodati mu kašiku karija i mljevene chilli papričice. Uz neprestano miješanje propržiti sve dok kari ne počne da prijanja za dno posude. Dodati na sitnije kocke isječen krompir sa mrkvom i preliti vodom. Kuhati na laganoj vatri, dodajući vodu po potrebi.
U gotovu čorbu od krompira dodati prethodno skuhan slanutak, gustin, na neprijanjajućoj tavi zagrijane sjemenke ćurekota, sol i biber. Kuhati još par minuta.
Prije posluživanja dodati nasjeckan svježi peršin (ako volite). Čorbu služiti toplu.

Nema komentara:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...