Pretraži ovaj blog
10. sij 2013.
Slatka pita od narandži
Sastojci
Tijesto:
250 g brašna
1/2 kesice praška za pecivo
100 (+/-) g muscovado šećera (može i obični)
0,2 l zobenog mlijeka
1 velika kašika rakije
3 velike kašike suncokretovog ulja
malo cimeta, anisa, kardamoma i đumbira
ribana korica neprskane narandže
1 veća narandža
Preliv:
0,4 l soka od narandže
1 kesica vanila pudinga (Alnatura)
1-2 velike kašike šećera
Posip:
Tamna čokolada 90% kakao
Priprema
Tijesto:
U zdjeli pomiješati sve suhe sastojke, pa im dodati mokre i sve lagano izmiješati (ne mikserom); na kraju dodati kašiku rakije pa još jednom promiješati.
Narandžu oguliti, odstraniti i najmanji komadić bijele unutrašnje korice s površine, pa je isjeći na plohe debljine 0,5 cm.
Kalup pomastiti, dno posuti šećerom, pa poredati kriške narandže. Na sve lagano izliti tijesto i staviti peći u prethodno ugrijanu rernu (180°C). Peći nekih 15-ak min., ili u skladu s poznavanjem vlastite pećnice.
Preliv:
Skuhati puding sa sokom od narandže i šećerom.
Ispečeno tijesto okrenuti na pladanj tako da kriške narandže budu na vrhu. Sve preliti prethodno pripremljenim prelivom i staviti na hlađenje. Prije serviranja naribati tamnu čokoladu po kolaču.
Prijatno!
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar