Pretraži ovaj blog

10. sij 2013.

Slatka pita od narandži



Sastojci

Tijesto:
250 g brašna
1/2 kesice praška za pecivo
100 (+/-) g muscovado šećera (može i obični)
0,2 l zobenog mlijeka
1 velika kašika rakije
3 velike kašike suncokretovog ulja
malo cimeta, anisa, kardamoma i đumbira
ribana korica neprskane narandže
1 veća narandža

Preliv: 
0,4 l soka od narandže
1 kesica vanila pudinga (Alnatura)
1-2 velike kašike šećera

Posip:
Tamna čokolada 90% kakao

Priprema

Tijesto:
U zdjeli pomiješati sve suhe sastojke, pa im dodati mokre i sve lagano izmiješati (ne mikserom); na kraju dodati kašiku rakije pa još jednom promiješati.
Narandžu oguliti, odstraniti i najmanji komadić bijele unutrašnje korice s površine, pa je isjeći na plohe debljine 0,5 cm.
Kalup pomastiti, dno posuti šećerom, pa poredati kriške narandže. Na sve lagano izliti tijesto i staviti peći u prethodno ugrijanu rernu (180°C). Peći nekih 15-ak min., ili u skladu s poznavanjem vlastite pećnice.

Preliv:
Skuhati puding sa sokom od narandže i šećerom.

Ispečeno tijesto okrenuti na pladanj tako da kriške narandže budu na vrhu. Sve preliti prethodno pripremljenim prelivom i staviti na hlađenje. Prije serviranja naribati tamnu čokoladu po kolaču. 

Prijatno!
 

Nema komentara:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...