Dizano tijesto:
- 500 g glatkog brašna
- 300 ml mlake vode
- 5 velikih (supenih) kašika maslinovog ulja
- 1 velika kašika suhog kvasca
- 1 mala kašika šećera
- sol
Sos:
- 200 ml passate
- 2-3 čehne bijelog luka protisnute kroz namjensku spravicu ili usitnjene nožem
- biber
- origano
- sol
- chilli papričica isjeckana na sitno
Ostalo:
- 3 manja mlada plava patlidžana
- 1 zelena paprika
- pesto od sušenog paradajza
- sušeni paradajz mariniran u maslinovom ulju
- tofu
- origano
- Uzeti veliki pleh od rerne, premazati ga s malo maslinovog ulja i po njemu rasporediti nadošlo tijesto.
- Tijesto premazati pripremljenim sosom.
- Naribati tofu po površini premazanoj sosom.
- Izvaditi iz rerne patlidžane i papriku, pa poredati ih po piti.
- Ponegdje staviti pokoji sušeni paradajz i pesto od istoga, ili samo pesto.
- Sve posuti sa malo origana i staviti da se peče u rerni zagrijanoj na 250 stepeni.
- Vrijeme pečenja sami odredite u zavisnosti od vaše rerne. Pita je gotova kada po rubovima tijesto dobije finu zlatnu boju.
- I za kraj, premazati rubove tijesta s malo mlake vode ili maslinovim uljem.
Služiti uz neku finu salatu, recimo od rukole... Prijatno!
Odlicna pita,nista nebih mijenjala ..!!
OdgovoriIzbriši