Pretraži ovaj blog

3. ruj 2012.

Mediteranska pita od dizanog tijesta


Dizano tijesto:
  • 500 g glatkog brašna
  • 300 ml mlake vode
  • 5 velikih (supenih) kašika maslinovog ulja
  • 1 velika kašika suhog kvasca
  • 1 mala kašika šećera
  • sol
Od navedenih sastojaka izraditi glatko tijesto, pokriti prozirnom folijom i ostaviti na toplo mjesto da nadolazi.

Sos: 
  • 200 ml passate
  • 2-3 čehne bijelog luka protisnute kroz namjensku spravicu ili usitnjene nožem
  • biber
  • origano
  • sol
  • chilli papričica isjeckana na sitno
Pomiješati navedene sastojke u sos.

Ostalo:
  • 3 manja mlada plava patlidžana
  • 1 zelena paprika
  • pesto od sušenog paradajza
  • sušeni paradajz mariniran u maslinovom ulju
  • tofu
  • origano
Patlidžane i zelenu papriku isjeći na ploške debljine 5mm. U tepsiju staviti veći komad alu folije, po njoj  poredati patlidžane i papriku, posuti maslinovim uljem i posoliti. Sve poklopiti folijom pa staviti da se peče nekih 10-15 min (250 stepeni)... A za to vrijeme:

- Uzeti veliki pleh od rerne, premazati ga s malo maslinovog ulja i po njemu rasporediti nadošlo tijesto. 
- Tijesto premazati pripremljenim sosom.
- Naribati tofu po površini premazanoj sosom.
- Izvaditi iz rerne patlidžane i papriku, pa poredati ih po piti.
- Ponegdje staviti pokoji sušeni paradajz i pesto od istoga, ili samo pesto.
- Sve posuti sa malo origana i staviti da se peče u rerni zagrijanoj na 250 stepeni.
- Vrijeme pečenja sami odredite u zavisnosti od vaše rerne. Pita je gotova kada po rubovima tijesto dobije finu zlatnu boju. 
- I za kraj, premazati rubove tijesta s malo mlake vode ili maslinovim uljem.


 Služiti uz neku finu salatu, recimo od rukole... Prijatno!

1 komentar:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...