Sastojci:
Nadjev:
-1 tegla kompota od višanja (750 ml)
-1 vanila puding
-5 supenih kašika nerafiniranog smeđeg šećera
Tijesto:
-1 pakovanje lisnatog tijesta
Priprema:
-Procjediti višnje iz kompota, ostaviti sok. U dubljoj tavi srednje veličine karamelizirati tri kašike šećera, skloniti s vatre i tomu dodati ocjeđene višnje. Ponovno vratiti sve na blažu vatru da se ugrije i reducira sok koji će eventualno pustiti višnje (uz povremeno miješanje). Skloniti s vatre i malo prohladiti.
-Od soka od višanja (400 ml), puding praha i dvije kašike šećera napraviti puding po uobičajenoj proceduri. Maknuti s vatre i dodati ranije pripremljene višnje. Ostaviti uz povremeno miješanje da se prohladi.
-Polovinom mlakog nadjeva napuniti jednu, a zatim drugom polovinom drugu koru lisnatog tijesta. Staviti u odgovarajući pleh.
-U prethodno zagrijanu pećnicu na 170 stepeni staviti savijaču i peći 10-ak minuta.
Napomene:
- U nedostatku vremena šećer ne morate karamelizirati.
- Možete koristiti i obični bijeli šećer.
- Ja koristim industrijski razvijeno kupovno lisnato tijesto (2 kom. u jednom pakovanju) bez jaja.
Posluživanje:
Savijaču poslužiti posutu šećerom u prahu.
Dopada mi se !!!
OdgovoriIzbriši