Pretraži ovaj blog

2. srp 2012.

Aromatizirani krutoni


Sastojci:

- stari hljeb
- maslinovo ulje 
- mljevena chili paprika, curry, origano, ruzmarin, mljeveni sušeni bijeli luk, morska sol ili sve ono što volite

Priprema:

Hljeb nasjeći na fine, prilično jednake kockice od 1 cm. U zdjelu usuti maslinovog ulja i začine prema želji. Dodati kockice hljeba i lagano promiješati.

Sve istresti ravnomjerno u pleh na koji ste prethodno stavili papir za pečenje i staviti u rernu ugrijanu na 250 stepeni.

Peći oko 8 minuta ili onoliko koliko je potrebno vašoj pećnici da budu fino prosušeni, nikako izgoreni.

Varijacije na temu su skoro pa beskonačne. Ja sam pravila ovaj put dvije variante;
Prva - maslinovo ulje, mljevena chili paprika, origano, bijeli luk.
Druga - maslinovo ulje, curry.


Hljeb ne mora biti bijeli, može se koristiti kukuruzni, integralni ili bilo koji drugi.
Ulje također ne mora biti maslinovo.

Gotovi krutoni mogu stajati zatvoreni u kutiji ili tegli do dvije sedmice.




Nema komentara:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...