Sastojci:
- 0,5 dl maslinovog ulja- 1 veliki krompir, 2 srednja ili 3-4 mala
- 300 g blitve
- 1l vode
- 5 čehni bijelog luka
- aromatizirani krutoni sol, bio začin ili vegeta natur, biber, muškatni oraščić, sjemenke lana
Priprema:
- Oguliti krompir, oprati ga a zatim isjeckati na sitne kockice.
- Oprati listove blitve, odvojiti peteljke i usitniti ih na približno istu veličinu kao i krompir, a listove na veće komade.
Postupak:
- Na ugrijano maslinovo ulje staviti krompir i malo ga propržiti, dodati mu peteljke i sve uz vrlo malo vode prodinstati. Dodati bio začin, malo soli, vodu (1l) i kuhati na umjerenoj temperaturi dok krompir ne omekša.
- Kada je krompir kuhan, dodati listove blitve i kuhati još par minuta.
- Pred sam kraj kuhanja dodati usitnjeni bijeli luk, malo bibera i muškatnog oraščića.
- Ispasirati štapnim mikserom i supa je spremna za serviranje.
Posluživanje:
Nema komentara:
Objavi komentar