Tijesto:
- 200 g bijelog brašna
- 200 g integralnog ječmenog brašna
- 50 g mekinja
- 2 velike kašike maslinovog ulja
- 1 velika kašika susama
- 1 velika kašika suhog kvasca
- 1 mala kašika praška za pecivo
- prstohvat šećera
- topla voda
Pomiješati bijelo, integralno ječmeno brašno (može biti i pšenično) i mekinje, suhi kvasac, prstohvat šećera, sol, susam. Toplom vodom zakuhati tijesto mekoće kao za pizzu. Posuti ga maslinovim uljem pa još malo izraditi rukama. Ostaviti na toplo da nadođe.
Nadjev:
- 1 manja glavica mladog luka
- 300 g šampinjona
- 4 kisela krastavca
- 10-ak maslina
- 1-2 čehne bijelog luka
- 2 velike kašike pikant senfa
- 1 šaka svježeg peršina
- maslinovo ulje, sol, biber, crvena ljuta paprika u prahu
Luk isjeckati na tanke trakice i staviti na maslinovo ulje da omekne, dodati gljive isječene na ploške, a onda i sitno isjeckane masline, krastavce i bijeli luk. Par minuta pirjati, a onda dodati senf, sol, biber i crvenu ljutu papriku u prahu. Ostaviti na blagoj temperaturi da se reducira suvišna tečnost. Na samom kraju umjiešati usitnjeni svježi peršin.
Džepovi:
Nadošlo tijesto premjesiti, pa podijeliti na 4 jednaka dijela. Razvaljati svaki dio na debljinu od cca. 5 mm. Na jednu polovinu razvaljanog tijesta staviti nadjev pa preklopiti. Namjenskom alatkom, viljuškom, prstima ili pomagalom po želji, zatvoriti rubove da nadjev ne bi iscurio prilikom pečenja.
Džepove peći par minuta u snack-grillu/sandwich maker-u, a ako nemate neku od tih "spravica" možete se poslužiti i grill tavom.
Fantazija!
OdgovoriIzbriši