Pretraži ovaj blog

2. srp 2012.

Džep pun gljiva



Tijesto:

  •  200 g bijelog brašna
  •  200 g integralnog ječmenog brašna
  •  50 g mekinja
  •  2 velike kašike maslinovog ulja
  •  1 velika kašika susama
  •  1 velika kašika suhog kvasca
  •  1 mala kašika praška za pecivo
  •   prstohvat šećera
  •   topla voda

Pomiješati bijelo, integralno ječmeno brašno (može biti i pšenično) i mekinje, suhi kvasac, prstohvat šećera, sol, susam. Toplom vodom zakuhati tijesto mekoće kao za pizzu. Posuti ga maslinovim uljem pa još malo izraditi rukama. Ostaviti na toplo da nadođe.


Nadjev:

  •  1 manja glavica mladog luka
  •  300 g šampinjona
  •  4 kisela krastavca
  •  10-ak maslina
  •  1-2 čehne bijelog luka
  •  2 velike kašike pikant senfa
  •  1 šaka svježeg peršina
  •   maslinovo ulje, sol, biber, crvena ljuta paprika u prahu

Luk isjeckati na tanke trakice i staviti na maslinovo ulje da omekne, dodati gljive isječene na ploške, a onda i sitno isjeckane masline, krastavce i bijeli luk. Par minuta pirjati, a onda dodati senf, sol, biber i crvenu ljutu papriku u prahu. Ostaviti na blagoj temperaturi da se reducira suvišna tečnost. Na samom kraju umjiešati usitnjeni svježi peršin.


Džepovi:

Nadošlo tijesto premjesiti, pa podijeliti na 4 jednaka dijela. Razvaljati svaki dio na debljinu od cca. 5 mm. Na jednu polovinu razvaljanog tijesta staviti nadjev pa preklopiti. Namjenskom alatkom, viljuškom, prstima ili pomagalom po želji, zatvoriti rubove da nadjev ne bi iscurio prilikom pečenja.

Džepove peći par minuta u snack-grillu/sandwich maker-u, a ako nemate neku od tih "spravica" možete se poslužiti i grill tavom.



1 komentar:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...