Pretraži ovaj blog

29. srp 2012.

Briam

Briam je grčko jelo od povrća, preciznije - krompira, luka, patlidžana, paradjaza i tikvice. Za mene je ovo jedan od boljih načina za spremiti povrće, pa kada se dodaju još i neke fine masline (kojima po originalnom receptu tu i nije mjesto) - užitak je potpun. A tebi čitaoče, ne preostaje ništa drugo nego - isprobati. :)


Sastojci (za 4 osobe):
- 4 krompira 
- 2 glavice luka
- 2 plava patlidžana 
- 2 paprike
- 1 ljuta papričica 
- 2 tikvice 
- 2-3 paradajza
- 5 čehni bijelog luka
- peršin
- masline
- maslinovo ulje
- passata ili koncentrat paradajza
- voda
- sol i biber

Priprema: 
- Povrće sjeći na ploške debljine 5 mm, a čehne bijelog luka na četvrtine. 
- Maslinovim uljem obilno pouljimo neku dublju posudu (tepsiju, pleh, vatrostalnu posudu...) u kojoj ćemo peći Briam i krenemo redati povrće slijedećim redoslijedom - krompir, luk, patlidžan, paradajz, paprike, tikvice. Svaki sloj povrća malo posolimo i pobiberimo. 
- Poredano povrće pospemo bijelim lukom, maslinama i sitno isjeckanim peršinom, pa prelijemo sa 200 ml vode u kojoj smo otopili dvije velike kašike koncentrata od paradajza, ili passatom ( 200 ml) koju smo razrijedili sa malo vode (100-150 ml). 
- Na koncu - sve obilno polijemo maslinovim uljem i stavimo peći u rernu ugrijanu na 220 stepeni. 
- Povremeno velikom drvenom kašikom razmjestimo povrće, pazeći da ga ne pokidamo i da ostane u finim slojevima. 
- Koliko dugo treba peći Briam najviše ovisi od vaše rerne, u mojoj bude gotov za manje od sat vremena. Povrće treba da je fino mekano, a ono na vrhu lijepe zlatkaste boje... 

Dodatak:
Ako se plašite da će patlidžan biti gorak, onda rezanje povrća otpočeti patlidžanom, kojeg nasolimo i ostavimo da odstoji tako nasoljen i pusti potencijalnu gorčinu dok pripremamo ostatak povrća. Vrsta ljute papričice neka bude vaš izbor, a naravno da je možete i izostaviti ako ne tolerišete ljuto. Koru povrća gulite ako koristite ono koje je prskano. Preporučujem koristiti morsku sol, kvalitetno maslinovo ulje, i iako u Briam izvorno ne idu masline, meni savršeno paše sorta kalamata, sočnog ploda i intenzivnijeg okusa. Prije serviranja Briam posuti sa još svježeg peršina.


Nema komentara:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...