Pretraži ovaj blog

2. srp 2012.

Jagodama u muffine

   Predivno mirisni veganski muffini.



 Suhi sastojci:
  •  250 g namjenskog brašna za kolače
  •  50 g griza
  •  70 g smeđeg šećera
  •  30 g burbon vanilin šećera
  •  10 g praška za pecivo 
    Mokri sastojci:
  •  2 velike kašike pulpe od zobenih pahuljica (opcionalno)
  •  2 velike kašike ulja
  •  100 g domaćih jagoda
  •   zobeno mlijeko
     I još...
  • 100 g domaćih jagoda
  • šećer u prahu za posipanje

     Priprema:

 - U zdjeli pomiješati sve suhe sastojke.
 - Štapnim mikserom ispasirati 100 g jagoda, pa dodati toliko zobenog mlijeka da tvori 400 ml tečnog dijela.
 - Suhim sastojcima dodati mokri dio, i sve lagano umiješati (bez miksera) da se dobije glatka smjesa. Dodati pulpu od zobenih pahuljica i ulje, pa još jednom promiješati.
- U tijesto staviti preostalih 100 g jagoda izrezanih na komade ili cijele jagode ako su sitnije, lagano ih umiješati, a onda puniti korpice za muffine.
- Peći u rerni zagrijanoj na 170 stepeni, cca. 15 min



Napomene: 

- Količina tijesta je za 12 komada muffina.
- Ako želite da tijesto bude izrazitije roze boje, onda možete dodati prehrambene boje u prahu.
- Ako volite više slatko, dodajte šećera prema želji.
- Umjesto jagoda mogu se koristiti trešnje, višnje, maline, kupine ili bilo koje bobičasto voće.
- Vrijeme pečenja ovisi od rerne, tako da preporučujem probanje čačkalicom da li su gotovi.



Nema komentara:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...