Suhi sastojci:
- 250 g namjenskog brašna za kolače
- 50 g griza
- 70 g smeđeg šećera
- 30 g burbon vanilin šećera
- 10 g praška za pecivo
- 2 velike kašike pulpe od zobenih pahuljica (opcionalno)
- 2 velike kašike ulja
- 100 g domaćih jagoda
- zobeno mlijeko
- 100 g domaćih jagoda
- šećer u prahu za posipanje
Priprema:
- U zdjeli pomiješati sve suhe sastojke.
- Štapnim mikserom ispasirati 100 g jagoda, pa dodati toliko zobenog mlijeka da tvori 400 ml tečnog dijela.
- Suhim sastojcima dodati mokri dio, i sve
lagano umiješati (bez miksera) da se dobije glatka smjesa. Dodati pulpu
od zobenih pahuljica i ulje, pa još jednom promiješati.
- U tijesto staviti preostalih 100 g jagoda izrezanih na komade ili cijele jagode ako su sitnije, lagano ih umiješati, a onda puniti korpice za muffine.
- U tijesto staviti preostalih 100 g jagoda izrezanih na komade ili cijele jagode ako su sitnije, lagano ih umiješati, a onda puniti korpice za muffine.
- Peći u rerni zagrijanoj na 170 stepeni, cca. 15 min
Napomene:
- Količina tijesta je za 12 komada muffina.
- Ako želite da tijesto bude izrazitije roze boje, onda možete dodati prehrambene boje u prahu.
- Ako volite više slatko, dodajte šećera prema želji.
- Umjesto jagoda mogu se koristiti trešnje, višnje, maline, kupine ili bilo koje bobičasto voće.
- Vrijeme pečenja ovisi od rerne, tako da preporučujem probanje čačkalicom da li su gotovi.
Nema komentara:
Objavi komentar