Pretraži ovaj blog

3. srp 2012.

Cimet i mak pužići

U mini i veganskoj verziji. 




Sastojci:

Tijesto:
- 300 g bijelog brašna
- 100 g crnog brašna
- 5 velikih kašika šećera
- 1 velika suhog kvasca
- 0, 3 l tople vode
- 3 velike kašike ulja 

Cimet punjenje:
- 30 g vanilin šećera
- 1 čajna kašika cimeta
- 50 g grožđica
- 1 velika kašika ruma 

Mak punjenje:
- 40 g vanilin šećera
- 5-6 velikih kašika mljevenog maka
- voda 

Glazura:
- sok jednog limuna
- šećer u prahu

Priprema:

Tijesto:
U posudi pomiješati crno i bijelo brašno, šećer, germu, dodati ulje i postepeno toplu vodu. Rukom izraditi glatko tijesto.
Ako je tijesto ljepljivo dodati još malo brašna.
Pokriti posudu prozirnom folijom i ostaviti na toplom da tijesto nadođe.

Cimet punjenje:
U jednoj posudici pomiješati vanilin šećer i cimet, a u drugoj rum (ili neko drugo piće) i grožđice da omekšaju (ovaj proces možete ubrzati tako što zdjelicu stavite pola minute u mikrovalnu).

Mak punjenje:

Na umjerenoj temperaturi istopiti šećer sa malo vode, dodati mak i sve kuhati par minuta. Ako je pregusto dodati još vode.

Glazura:
Iscjediti sok jednog limuna pazeći da u njega ne dospiju košpice.
Soku dodavati šećer u prahu dok glazura ne dobije lijepu bjeličastu boju.

Izrada pužića:


- Tijesto podijeliti na dva jednaka dijela. Svaki dio razvuci oklagijom u pravougaonik debljine cca. 3 mm.
- Cimet pužiće puniti na način da svu površinu pravougaonika pospete prvo mješavinom vanilin šećera i cimeta, a onda i grožđicama.
- Mak pužiće - premazati ravnomjerno pravougaonik u tankom sloju.
- Zarolati tijesto sa šire strane, pa rezati na debljinu od 1 cm.
- Složiti ih sve u pleh prekriven papirom za pečenje, i ostaviti desetak minuta da nadolaze. Za to vrijeme ugrijati rernu na 180 stepeni.
- Pužiće peći oko 15 minuta ili u zavisnosti od rerne. Gotovi su kada im površina dobije finu zlatnu boju.
- Mlake premazati glazurom.


2 komentara:

  1. Nije lose,treba probati..u tijesto bih ja,dodala mlijeko umijesto vode i isto tako u nadjev od maka,no to ja govorim za sebe.
    divni su svi recepti,koliko su ukusni,reci cu kada isprobam ali ne sumnjam u ukus !!!!!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Probajte, obavezno, ovi zalogajcici su krajnje jednostavni za napraviti, a i prilicno su ekonomicni. I naravno da recept mozete mijenjati, prilagodjavati ga ga vlastitom ukusu, ali preporucujem isprobavanje, pa makar jednom, u izvornoj verziji, jer nedostatak mlijeka u receptu im ne oduzima na kvalitetu. Lijep pozdrav.

      Izbriši

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...