Pretraži ovaj blog

1. srp 2012.

Tart ta ta tira



Tijesto:
  • 100 g bijelog brašna
  •  50 g integralnog pšeničnog brašna
  •  50 g pšeničnih mekinja
  •  4 velike kašike maslinovog ulja
  •  1 velika kašika suhog kvasca
  •  1 mala kašika šećera
  •   sol
  •   mljeveni susam, lan i suncokretove sjemenke - po jedna velika kašika
  •   topla voda
 - Pomiješati sve suhe sastojke, dodati mokre i zamijesiti s toplom vodom tijesto malo mekše nego za pizzu.
- Ostaviti na toplom da nadođe.

  
Nadjev:
  •  1 patlidžan srednje veličine
  •  1 veliki paradajz
  •  1 ljuta paprika
  •  2-3 čehne bijelog luka
 - Povrće isjeći na tanke ploške (3-5 mm), patlidžan nasoliti i ostaviti dok tijesto nadolazi. Za to vrijeme spremiti sos...


Sos:
  • 0, 25l passate
  •  2-3 kašike maslinovog ulja
  •  1-2 čehne bijelog luka
  •   origano, biber, sol
- Passati dodati bijeli luk isjeckan na sitno (ili protisnut kroz namjensku spravicu), maslinovo ulje i začine, pa promiješati.


Tart:

- Rukama nauljenim maslinovim uljem premijesiti tijesto, prebaciti ga u kalup i rasporediti. Posuti susamom i staviti peći u rernu zagrijanu na 250 stepeni, 5-6 min.
- Kada se podloga malo zapekla, izvaditi je iz rerne, a temperaturu smanjiti na 200 stepeni. Na podlogu od tijesta rasporediti polovicu sosa, poslagati povrće, pa po njemu posuti preostalu polovicu sosa i malo susama.
- Vratiti da se peće još 15-ak min., ili još bolje - sami procijenite koliko je vašoj rerni potrebno.
- Gotov tart prekriti na par minuta aluminijskom folijom. Prije služenja obilato posuti svježim, nasjeckanim peršinom i po želji maslinovim uljem.



Napomena:

- Kalup prečnika 28 cm.



Nema komentara:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...