Pretraži ovaj blog

16. srp 2012.

Avena puding

Veganski puding od ovasa.



Sastojci:
- 100 g zobenih pahuljica (ja koristim Hahne small leaf)
- 500 ml vode
- 2 velike kašike malteksa (ječmeni slad)
- 100 g tamne čokolade (min. 70%) ili 2-3 velike kašike kakaoa (pravi gorki kakao, ne instant čoko napitci)

Priprema:
- Pomiješati vodu i zobene pahuljice, te ih usitniti štapnim mikserom ili u blenderu (kao kada pravite zobeno mlijeko, ali bez procijeđivanja/odstranjivanja zobene pulpe).
- Na pari otopiti čokoladu, pa joj dodati malteks. Ako koristite kakao, onda pomiješati kakao i malteks.
- U odgovarajućoj šerpici ugrijati vodu sa usitnjenim zobenim pahuljicama, dodati čokoladu/kakao i malteks, te sve zajedno na laganoj vatri kuhati uz stalno miješanje pjenjačom.
- Kada počne zgušnjavati, kuhati još par minuta.
- Gotov puding usuti u staklene, hladnom vodom isprane zdjelice, pa ostaviti da se prohladi na sobnoj temperaturi. Kada se pudnig prohladio, prekriti svaku zdjelicu plastičnom kuhinjskom folijom te odložiti u frižider na hlađenje.

Serviranje:
- Puding servirati u zdjelicama u kojima se hladio, nije pogodan za izvrnuti ga iz kalupa na tanjir jer iako je pudingaste konzistencije, ipak nije dovoljno čvrst da bi samostalno stajao.
- Možete ga služiti uz sezonsko voće ili samostalno. Ja sam ga služila s malinama, kao što se i vidi na fotkama.

Napomene:
- Slatkoću pudinga prilagodite svom ukusu.
- Umjesto malteksa vi možete koristiti i šećer (iako je ovako zdravije).
- I još jednom - ne izvrtati puding na tanjir!



Nema komentara:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...